HÉTFŐTŐL ÚJ, DIGITÁLIS MUNKAREND ISKOLÁNKBAN!

A TANULÓK 2020. MÁRCIUS 16-ÁTÓL HATÁROZATLAN IDEIG NEM JÁRHATNAK BE AZ ISKOLÁBA

Amint erről a legtöbben már bizonyára értesültek, a koronavírus-járvány terjedése miatt a Kormány az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről döntött. A döntés iskolánkat is érinti. Tanulóinkat osztályfőnökeik és tanáraik fogják részletesebben értesíteni az ezzel kapcsolatos teendőkről. A legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban Dr. Maruzsa Zoltánnak, az EMMI köznevelésért felelős államtitkárának közleménye alapján ismertetjük:

2020. március 16-ától, vagyis hétfőtől az oktató-nevelő munka nálunk is tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. Ez nem rendkívüli szünet, hanem az oktatás módjának megváltoztatása, amely továbbra is biztosítja tanulóink számára a tanulás lehetőségét. A megváltozott körülményekhez iskolánk pedagógusainak, tanulóinak, a szülőknek és gondviselőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

Az új munkarendben tanulóink számára tilos az intézmény oktatási célú látogatása, vagyis nem jöhetnek be az iskolába. A tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és a tanulók online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában történik (pl. telefonon keresztül), oly módon, hogy a tananyag tantermen kívüli, digitális munkarend keretében történő átadása alkalmas legyen a tanuló tanulmányi követelményeinek teljesítésére.

Annak érdekében, hogy a pedagógusok és a tanulók a lehető legkönnyebben tudjanak áttérni az új munkarendre, az oktatásért felelős miniszter módszertani ajánlást tesz közzé, amelynek útmutatásai alapján mi is kidolgozzuk a leghatékonyabban használható technikákat és módszereket a tananyag tanulókhoz való továbbítása, az otthoni tanulás támogatása, a számonkérés és az értékelés területén.

A tantermen kívüli, digitális munkarend időtartama alatt a tanulók lehetőleg kerüljék a nagyobb csoportos találkozásokat, közös programokat!

Abban az esetben, ha a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet huzamosabban fennmarad, az érettségi vizsgákkal kapcsolatban további részletes tájékoztatást fogunk kapni, amelyről értesíteni fogjuk az érintetteket. Jelenleg az a hivatalos álláspont, hogy az érettségire történő felkészítés ebben a munkarendben is eredményes lehet, és a vizsgák megszervezése is megoldható.

Az új munkarendben történő működés számunkra is, mint mindenkinek, komoly kihívást jelent. Kérünk minden tanulót és szülőt, hogy közösen oldjuk meg ezt a nehéz feladatot, és türelemmel viseljük a nehézségeket!

„Ez nem egy kiforrott, nagy óvatossággal bevezetett oktatási reform, hanem egy vészhelyzetben hozott rendkívüli intézkedés, mely hozzájárul a járvány mielőbbi leküzdéséhez. Ezzel párhuzamosan tekintsük ezt a változást egy hatalmas innovációs lehetőségnek, melyből a lehető legtöbbet hozzuk ki gyermekeink, jövőnk érdekében!” – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.